www.zeroshell.org Forum Index www.zeroshell.org
Linux Distribution for server and embedded devices
 
 SearchSearch  RegisterRegister  UsergroupsUsergroups 
 ProfileProfile  Log inLog in  Log in to check your private messagesPrivate Message 

Zeroshell - need some clarification

 
Post new topic   Reply to topic    www.zeroshell.org Forum Index -> ZeroShell
View previous topic :: View next topic  
Author Message
domu



Joined: 15 Mar 2012
Posts: 11

PostPosted: Fri Apr 04, 2014 6:33 pm    Post subject: Zeroshell - need some clarification Reply with quote

I need a little clarification regarding setup and useability of Zeroshell.

1. If I have DNS server on our LAN - how do I go about with DNS settings
on Zeroshell ? Do I need to setup anything there ?

2. LDAP - does Zeroshell act as a full blown LDAP server ? If so, how
can I import user data to it, and how can I access it from other devices.
If not, then, if there is another LDAP server on the same LAN - how
should we setup Zeroshell to play along with it (integrate) ?

3. Kerberos - do I really need it running to have ZS operating as a router
/ gw / firewall ?

4. Radius - same question as above

5. we already have network of wireless access points in our LAN, do we
really need to setup / use Captive Portal ?

6. We have setup ZS machine handling multiple internet connections
with load balancing. However it wasn't working until in NAT tab we have
included all interfaces including ETH0 (LAN) to NAT Enabled Interfaces.
Is it correct way ?

7. Is there any simple way to copy all settings, edit them externally
with simple text editor, and then import edited profile to another
machine ? We have another office where like 90% setting will be the
same, how could we port edited profile to another machine ?

Thank you for any helpful answers.
Back to top
View user's profile Send private message
domu



Joined: 15 Mar 2012
Posts: 11

PostPosted: Wed Apr 09, 2014 8:07 pm    Post subject: Reply with quote

Anybody please ?
Back to top
View user's profile Send private message
domu



Joined: 15 Mar 2012
Posts: 11

PostPosted: Fri Apr 25, 2014 12:56 am    Post subject: Reply with quote

c'mon guys, no one have an answer for any of those questions ?
Back to top
View user's profile Send private message
reaperz



Joined: 13 Apr 2012
Posts: 93

PostPosted: Fri Apr 25, 2014 11:31 am    Post subject: Reply with quote

You can back up and restore configuration profilea easily:

Under profile menu select your profile (I have _DB.001) and press button "backup without logs".

Then set up another machine, go to web interfac, select partition (sdax?) and press button "restore profile"

After profile is restored and machine restarted, just change the needed settings.

About LDAP I dont know, I have disabled it. Just using ZS as VPN router.

I have DNS server on internal network and have configured Zeroshell to use forwarder.
Back to top
View user's profile Send private message
domu



Joined: 15 Mar 2012
Posts: 11

PostPosted: Thu May 01, 2014 9:15 am    Post subject: Reply with quote

reaperz, thank you very much for your answer. Neat trick, didn't realize that.
I am going to give it a try tonight.

It marks question number 7 as answered, and leaves only 6 questions to
answer =)

Anyone willing to chime in ?
Back to top
View user's profile Send private message
DrmCa



Joined: 12 Apr 2011
Posts: 218

PostPosted: Thu May 01, 2014 2:33 pm    Post subject: Reply with quote

For your #6 I can confirm that in my LB configuration only the ppp0 and ppp1 are NATable and LB works.
Back to top
View user's profile Send private message
domu



Joined: 15 Mar 2012
Posts: 11

PostPosted: Fri May 02, 2014 7:33 pm    Post subject: Reply with quote

Thank you, DrmCa. That would probably be good to get some clues
why in my case it did not worked, but nevertheless, at least I know
that problem must be with my setup.

So... Two down, five to go...
Back to top
View user's profile Send private message
sanctusmob



Joined: 28 Apr 2014
Posts: 2

PostPosted: Sun May 04, 2014 8:23 am    Post subject: Reply with quote

1) You can setup zs as slave dns (very easy)

5) your choice
Back to top
View user's profile Send private message
domu



Joined: 15 Mar 2012
Posts: 11

PostPosted: Tue May 13, 2014 3:33 pm    Post subject: Reply with quote

Thank you, sanctusmob.

1. would you care to point out some reference ? I tried to read
DNS setup related documents, but found it rather confusing (hence
my question).

5. Fair enough, check.

Looks like we got through 50%. Any more answers. please ?
Back to top
View user's profile Send private message
DrmCa



Joined: 12 Apr 2011
Posts: 218

PostPosted: Tue May 13, 2014 4:14 pm    Post subject: Reply with quote

I could be wrong, but isn't slave DNS is one where you set up forwarder with the IP of your master DNS? I run that config, using OpenDNS IPs in the forwarder.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    www.zeroshell.org Forum Index -> ZeroShell All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group